Slaapapneu en levensverwachting: wat zijn de gevolgen als er geen behandeling is?

12 maart 2025
Femme dormant avec un masque CPAP pour traiter l’apnée du sommeil, allongée sur un oreiller blanc.

Slaapapneu, of obstructief slaapapneu-hypopneusyndroom (OSAHS), is een nachtelijke ademhalingsstoornis. Als het niet wordt gediagnosticeerd en behandeld, kan het ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid en je levensverwachting verkorten. In dit artikel helpt Oxysphair je inzicht te krijgen in de risico’s van onbehandelde slaapapneu en de oplossingen om je gezondheid op lange termijn te beschermen.

Wat is het slaapapneusyndroom?

Slaapapneu is een aandoening die wordt gekenmerkt door herhaalde onderbrekingen van de ademhaling tijdens de slaap, die meestal langer dan 10 seconden duren. Deze ademhalingspauzes worden ofwel apneus genoemd wanneer de ademhaling volledig stopt, ofwel hypopneus wanneer er een gedeeltelijke vermindering van de luchtstroom is. In ernstige gevallen kunnen ze tientallen keren per uur voorkomen.

In het geval van het obstructief apneusyndroom worden deze onderbrekingen onder andere veroorzaakt door een verslapping van de keelspieren. De bovenste luchtwegen worden hierdoor geheel of gedeeltelijk geblokkeerd. De patiënt ademt niet meer of niet meer voldoende. Bij gebrek aan zuurstof reageren de hersenen door een onbewuste micro-wakker te maken, zodat de patiënt weer kan gaan ademen. Deze herhaalde apneu’s tijdens de nacht tasten uiteindelijk de kwaliteit van de slaap aan.

Kun je sterven aan slaapapneu?

Obstructieve slaapapneu, d.w.z. het volledig stoppen van de ademhaling tijdens de slaap, is op zich niet dodelijk. In feite sterft de patiënt niet als gevolg van verstikking door zuurstofgebrek in het lichaam. Mensen die lijden aan obstructieve apneu komen uiteindelijk na een paar seconden weer op adem, omdat de hersenen de ademhaling op gang brengen. Slaapapneu heeft echter op korte en middellange termijn gevolgen voor het lichaam, wat weer van invloed kan zijn op de levensverwachting.

De gevolgen van onbehandelde apneu op de levensverwachting

Het negeren en niet behandelen van slaapapneu kan verwoestende gevolgen hebben voor je gezondheid en uiteindelijk je levensverwachting verlagen. Deze schijnbaar onschuldige aandoening veroorzaakt een cascade van complicaties die het lichaam uitputten en het risico op vroegtijdige sterfte verhogen.

Chronische vermoeidheid die tot ongelukken leidt

Slaapapneu fragmenteert de slaap door het veroorzaken van voortdurende micro-ontwaken. Deze onderbrekingen verhinderen dat het lichaam kan profiteren van de diepe slaapfases en dus van de voordelen van kwaliteitsrust. Wanneer de slaap voortdurend wordt onderbroken door adempauzes, bereikt het lichaam nooit een toestand van diepe, herstellende rust.

Het resultaat: aanhoudende vermoeidheid die optreedt zodra je wakker wordt, ongeacht hoeveel slaap je hebt gehad. Dit gevoel van uitputting gaat vaak gepaard met overmatige slaperigheid overdag. Deze chronische vermoeidheid wordt al snel een gevaar: in slaap vallen achter het stuur, verminderde alertheid en productiviteit op het werk, gebrek aan aandacht in het dagelijks leven… Het risico op ongelukken is veel groter, met soms zeer ernstige gevolgen.

Aanzienlijke druk op het cardiovasculaire systeem

Onbehandelde slaapapneu vormt een zware belasting voor het hart en de bloedvaten. Elke adempauze leidt tot een plotselinge daling van het zuurstofgehalte in het bloed (hypoxemie), gevolgd door een bewusteloos ontwaken dat het zenuwstelsel plotseling activeert. Deze kettingreactie vormt een zware belasting voor het hart. Op de lange termijn verhogen deze herhaalde aanvallen het risico op hart- en vaatziekten, waardoor de levensverwachting van patiënten aanzienlijk kan afnemen.

Hoge bloeddruk

Wanneer iemand stopt met ademen tijdens de slaap, daalt het zuurstofgehalte en sturen de hersenen een waarschuwingssignaal uit, waardoor stresshormonen (adrenaline, cortisol) vrijkomen. Hierdoor gaat het hart harder pompen, waardoor de bloeddruk stijgt. Na verloop van tijd leidt dit mechanisme, dat nacht na nacht wordt herhaald, tot chronische hypertensie.

Een risico op hartaandoeningen

Het hart is bijzonder kwetsbaar voor de gevolgen van slechte oxygenatie. Doordat het voortdurend wordt blootgesteld aan schommelingen in de zuurstoftoevoer en pieken in de bloeddruk, raakt het geleidelijk uitgeput. Slaapapneu kan het risico op hartfalen en een hartaanval verhogen.

Cerebrovasculaire ongevallen (CVA)

Men denkt ook dat slaapapneu het risico op een beroerte verhoogt. In feite zouden alle gevolgen van apneu op het cardiovasculaire systeem de kans op een beroerte kunnen vergroten.

Ontstaan van diabetes type 2

Slaapapneu heeft ook ingrijpende effecten op het metabolisme, met name door het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 te verhogen. Dit verband kan worden verklaard door een aantal biologische mechanismen die de ontwikkeling van insulineresistentie bevorderen.

Obesitas is een belangrijke risicofactor voor zowel slaapapneu als type 2 diabetes. Overtollig vetweefsel, vooral rond de buik en de nek, verergert de luchtwegobstructie tijdens de slaap en accentueert de insulineresistentie.

Hoe kunnen deze risico’s op vroegtijdige sterfte worden verminderd?

Een vroege diagnose, effectieve behandeling en gezonde leefgewoonten kunnen de slaapkwaliteit aanzienlijk verbeteren, complicaties verminderen en je gezondheid op lange termijn beschermen.

Vroege diagnose

Veel patiënten weten niet dat ze aan slaapapneu lijden, omdat de symptomen ‘s nachts optreden. Een vroege diagnose is echter essentieel om ernstige complicaties te voorkomen.

Bepaalde symptomen zouden je moeten waarschuwen, zoals intens snurken en pauzes in de ademhaling die worden waargenomen door iemand in je omgeving, overmatige vermoeidheid ondanks dat je voldoende slaap krijgt, of ‘s nachts wakker worden met een gevoel van verstikking. Als je deze symptomen hebt, is het belangrijk om een arts te raadplegen die je onderzoeken kan voorschrijven zoals nachtelijke ventilatiepolygrafie, waarbij apneus en hypopneus tijdens de slaap worden gemeten, of polysomnografie, waarbij slaapcycli en zuurstofsaturatie in meer detail worden geanalyseerd.

De juiste CPAP-behandeling kiezen

Behandeling met Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) wordt nu erkend als de meest effectieve methode om obstructieve slaapapneu te behandelen. Het maakt het mogelijk om gedurende de hele nacht regelmatig te blijven ademen, waardoor het risico op ernstige complicaties die de levensverwachting kunnen verkorten, afneemt.

Het CPAP-apparaat genereert een luchtstroom onder druk die wordt afgegeven via een masker dat de neus, mond of beide bedekt. Deze luchtdruk voorkomt het dichtklappen van de bovenste luchtwegen, wat de belangrijkste oorzaak is van apneu en hypopneu. Hierdoor blijft de ademhaling vloeiend en continu tijdens de slaap. Behandeling met CPAP elimineert ademhalingsonderbrekingen, waardoor een ononderbroken, diepe slaap wordt verkregen, het zuurstofniveau stabiel blijft en de levenskwaliteit vanaf de eerste nachten wordt verbeterd.

Oxysphair, uw bondgenoot voor een goede nachtrust

Onbehandelde slaapapneu mag nooit worden genegeerd. De gevolgen voor de gezondheid zijn reëel en kunnen de levensverwachting aanzienlijk verkorten. Bij Oxysphair bieden we je de kans om dit syndroom te behandelen met een comfortabel en effectief CPAP-apparaat, aangepast aan jouw specifieke behoeften. Ontdek onze oplossingen en verbeter uw nachtrust vandaag nog.

 

Vous aimerez aussi…

0
chatsimple